Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Project Wijdbosch met lange geschiedenis vandaag officieel geopend

Begin jaren 2000 startte de stad Geel met een bijzonder plan van aanleg (BPA) wat nu een ruimtelijk uitvoeringsplan zou heten ( RUP) voor het oostelijk deel van het stedelijk gebied.  Het zou een uitbreiding zijn voor de zorgsite rondom het Algemeen Ziekenhuis.

In 2005 werd dit BPA goedgekeurd en kon de invulling starten. Naast een woon en zorgcentrum, uitbreiding voor het ziekenhuis was er plaats voor meer dan 150 sociale woningen, 40 sociale koopwoningen en private woonontwikkeling.

Een zo uitgestrekt gebied van 5,5 ha vraagt om een goede stedenbouwkundige aanpak.

Geelse huisvesting ging hiermee aan de slag en stelde het gerenommeerd studiebureau BUUR (Bureau Urbanisme) aangesteld in 2006.  Het eindrapport van deze stedenbouwkundige studie werd vastgelegd in juli 2009.

De ontwikkeling van oostelijk  stedelijk gebied  heeft veel troeven.  Het is zeer goed ontsloten langs de binnenring (Gasthuisstraat) en wordt goed bediend door het openbaar vervoer.

Het feit van de naast gelegen verzorgende cluster AZ St.-Dimpna en rusthuis Wedbos is hier niet vreemd aan.

Functionele fietsroutes omgeven het bouwblok.   Aan westelijke zijde grens het gebied eveneens aan de groene NZ-as. Deze as vormt een aangenaam traject voor zacht verkeer van het Stationsplein over Werft-Kleine Werft- Markt en de zwembadsite tot het jeugdcentrum De Bogaard.

Dit zijn interessante voorwaarde voor de ligging van een site voor sociale huisvesting.   De voorwaarden in het BPA van 2005 waren vooruitstrevend  en zijn hetgeen vandaag mondjesmaat in de voorschriften komt elders in Vlaanderen.  Nl een hoger dichtheid maar veel openbaar groen. 

Het BPA legt een minimum dichtheid op van 30w/ha.  De Geelse bouwmaatschappij wenst 160 sociale woningen te bouwen. Aanvullend wil de Kleine Landeigendom Zuiderkempen nog 80 extra woningen bouwen. Dit zou neerkomen op 240 woningen, wat een dichtheid van 43w/ha zou betekenen.

In realiteit worden in totaliteit minder  woningen voorzien.  Er zijn 174 sociale huurwoningen gebouwd of in aanbouw en er komen 40 koopwoningen. Waarbij een dichtheid wordt bereikt van 38/ woningen per ha.

Geelse Huisvesting was ook bouwheer van het kwalitatief openbaar park met waterbuffering. De waterbuffering werd door  de stad Geel  meegefinancierd om buffering te voorzien voor een deel van St Dimpna, om overstromingen in de toekomst te vermijden.  Meer dan 2 ha van de totale 5 ha werd ingericht als openbaar groen. 

De wijk kreeg 3 nieuwe typisch Geelse straatnamen

  • Fien Geerinckxstraat
  • Stans Matheve straat
  • Wouter Michielsstraat

Voor de leefbaarheid in deze nieuwe wijk waar veel mensen gaan samenwonen zet Geelse Huisvesting in op een huurbegeleiding die van dag 1 bij de wijk betrokken worden.  De huurbegeleider Chris doet de plaatsbeschrijving van de nieuwe woning, gaat na enkele weken op nieuwkomersbezoek en brengt een aantal keer per week een bezoekje aan de wijk.

Stans Mathevestraat, Geel, België

Deel dit artikel